IPB

Здравствуйте, гость ( Вход | Регистрация )

> "Qirmizi terror"
ELSHAD
сообщение 30.10.2005, 20:55
Сообщение #1


Профи
****

Группа: Пользователи
Сообщений: 2,439
Регистрация: 10.05.2005
Пользователь №: 138



“qırmızı terror”- так называется книга ученого историка Зия Бунядова. (1993 г. Азернешр)
В книге собрано печальные биографии наших соотечественников,которые чтановились жертвами диктаторского режима.

….
«Azerbaycan xalqının heqiqi faciesi ise 1936-cı ilden başlandı. Xalq eleyhine, xüsusile ziyalılar eleyhine ceza tedbirleri 1937-1938-ci illerde daha da amansızlaşdı, hakimiyetde oturmuş dövlet quldur destesi görünmemiş vehşilikle Sumbatovun, Borşovun, Gerasimovun, Qriqoryanın, Markaryanın, Qalstyanın,Avanesyanın, Sinmanin ve onlarin Atakişiyev kimi nökerlerinin ve qeyrilerinin elile texminen 70-80 min Azerbaycan ziyalı nümayendesi – alim, yazıçı, artist, müellim, genc, din xadimi, Sovet ve partiya idaresi emekdaşı, herbçi – bir sözle bütün düşünen beyinler, qeyri-adi tefekkür sahibleri bir ucdan mehv edildiler. Tek birce xarici dili bilen şexsleri de qırırdılar. Ölüm ve ceza maşınıdayanacaqsız ve fasilesiz işleyirdi. her bir “xalq düşmeni”ne “mehkeme” zamanı ancaq 15 deqiqe vaxt ayrılırdı.(tek-tek hallarda 20 deq.). İndi qoy oxucu özü 1936-1937-ci illerde bir saatda ne qeder adamın güllelenmeye mehkum edildiyini ne qeder zeka sahiblerinin – azerbaycanilarin güllelendiyini özü hesablasın. Bir günde 24 saat (96 nefer) , ayda 30 gün (2880 nefer), 2 il yarımda ise 80 minden çox. Bakıda bütün bu quldur tribunal iclaslarini Vışinskinin müavini, beşer övladının qatili Matuleviç, öz elaltıları Zaryanov be Jiqurla birge aparırdı. Biz ancaq Bakıdan danışırıq! Kim deye biler ki, Azerbaycanın kend rayonlarında bu fövqelade Üçlüklerin Xüsusi iclaslarının qerarları ile neçe min günahsız mehv edilmişdir? Xüsusi düşergelere sürgün edilmiş “xalq düşmenleri”nin aile üzvlerinin texmini sayini kim deye biler?


Tarixen deyirman daşını hemişe bizim başımızda fırladıblar. Evvel-evvel bizi çek-çevire salıblar, siyaset ipini bizim boğazımıza keçiribler. Sovet dövleti qurulmamışdan evvel, Azerbaycan qurğusunu qurmuşdular, bölüb-bölüşdürmek neqşesini cızıb hazırlamışdılar.
Azerbaycan merdleri ile bolşevik kelekbazlarının, gizli qesbkarlıq siyaseti yürüdenlerin fikri, amalı başqa-başqa idi. Müsavatçı ziyalıları meydana merdane girmişliler, medeni seviyyeleri, siyasi eqideleri, dünyagörüşleri, imanları saf idi, insanlıq namine idi. “Ayır-buyur” siyaseti ile, “nece olursa-olsun” hökmü ile, hede-qorxu gelmekle, böhtanla, yalanla, sıxma-boğma ile, qan-qada ile Azerbaycani ayaqlayanlar ise buqelemun kimi min dona girirdiler ve indi de donlarını tez-tez deyişirdiler.
biz doğurdan da böyük xalqıq. Bu qeder qırıb-tökübler, kesib-biçibler, esir-yesir eleyibler, çürüdübler, çerledibler, yene de mehv olmamışıq.

Melumdur ki, Azerbaycan parlamenti 1920-ci il aprelin 27-den 28-ne keçen gece hakimiyyeti könüllü olaraq, müqavimet göstermeden bolşeviklere vermek barede qerar çıxarmışdı. Azerbaycan parlamentinin tekce bu alicenab ve humanist hereketi Azerbaycanın gelecek yiyeleri terefinden leyaqet ve hörmetle qiymetlendirilmeli idi. Heç olmazsa adi edalet baximindan. lakin her şey tamam tersine oldu. Çünki meqsed Azerbaycani, birinci növbede Bakını nefti ile birlikde zorla ele keçirmek idi.
Bolşeviklerin esas siyasi opponentleri müsavatçılar idi. Onlarla “haqq-hesabı çürütmek” vaxtı çatmışdı. Lakin buna mübahise, diskussiya ve s. vasitesile nail olmaq mümkün deyildi. Çünki müsavatçıların intellekti, yeni zehni inkişaf seviyyesi düşünüb hazırlaşmadan, nece geldi “dünya inqilabına” doğru gedenlerinkinden xeyli yüksek idi. Bununla bele gelmeler respublikanı ve onun servetlerini idare etmek üçün müsavatçılarla diskussiya keçirmek barede heç fikirleşmirdiler de. Meqsed bir idi: mane olanları aradan götürmek, düşünenleri, fikir söyleyenleri tekleyib mehv etmek.»



Elm qırımı. Facie.
1.) Henefi Baba oğlu Zeynallı – H.B.Zeynallı 1916-cı ilde Bakıdakı Orta Politexnik mektebini bitirmiş ve ele hemin il müsabiqe imtahanini müveffeqiyyetle vererek İmperator Texniki Peşe mektebine( hazırda Moskva ali Texniki İnstitutu adlanır) daxil olmuşdur. H.B.Zeynallı 1922-ci ilde ADU-ya daxil olmuş, oranı 1927-ci ilde bitirmiş ve teyinatını Şerq fakultesinin Azerbaycan türk edebiyyatı tarixi kafedrasına, sonra ise APİ-ye almışdır. 1923-cü ilden Azerbaycan Dövlet Neşriyyatının esas yaradıcılarından biri kimi fealiyyet göstermiş ve oranın baş redaktoru vezifesinde çalışmışdır. H.B.Zeynallının eserleri içerisinde 1926-cı ilde yazdığı “Azerbaycan ataları sözleri ve meseller”( burada 4 minedek atalar sözü ve meseller toplanmışdır) 1928-ci ilde yazdığı “Türk edebiyyatı üzre iş kitabı”, folklor, terminologiya ve s. bağlı meqalelerin adlarını çekmek olar.
(güllelenib)

2.)1937-1938-ci illerde SSRİ EA-nın Azerbaycan filialının demek olar ki, bütün alimlerinin istintaqı 12493 nömreli iş üzre keçirdi. Növbeti qurban SSRİ EA Azerbaycan filialının baş elmi işçisi, APİ ve ADU-nun dil ve edebiyyat kafedrasının müdiri, professor BEKİR VAHAB OĞLU ÇOBANZADE. Çobanzade alman, macar, fransız,ereb, fars, türk, rus ve demek olar ki, bütün türk dillerini mükemmel bilirdi.Hebs olunanadek professor B.V.Çobanzade müxtelif dillerde ve müxtelif aspektlerde türk dili ve edebiyyatı problemleri ile bağlı 150-den çox kitab ve meqalelerin müellifi idi.


3.).........потом продолжу. Их очень много!)

4.) Azerbaycanda 30-cu iller repressiyası dövründe tekce milli elmi kadrlar, şair ve yazıçılar, incesenet xadimleri, herbçiler ve xalq teserrüfatının müxtelif saheleri üzre ixtisaslı mütexxesisler aradan götürülmürdü. Azerbaycanlı oğul ve qızlarımızla yanaşı, Bakıda doğulub yaşayan ve Sovet İtifaqının müxtelif yerlerinden işlemeye devet olunan istedadlı, yüksek ixtisaslı rus, yehudi, tatar, ve elece diger milletlerin nümayendeleri de repressiyaya meruz qalırdılar. Onların içerisinde 1898-ci ilde anadan olmuşUİK(cool.gif P-nin üzvü, azerbaycanlı milli kadrların yetişdirilmesinde böyük rol oynamış, qırmızı professor Boris Nikolayeviç Tixomirov da var idi. O, Partiya Tarixi İnstitunun direktoru ve ADU-nun tarix fakultesinin dekanı vezifelerinde çalışmışdır. (gullelenib.)
5.)Aleksandr Semyonovic Bukşpan- SSRİ EA-nın Azerbaycan filialının Tarix, Arxeologiya, Etnoqrafiya İnstitunun emekdaşı ve Bakı ali mekteblerinin tarixçi professoru.

*****
Dörd gün erzinde Bukşpan ayaq üste, hetta oturmağa, yaxud divara söykenmeye icaze olmadan, fasilesiz bir-birini evez eden müstentiqlerin sorğu-sualları altında istintaq edilmişdir.
*****
Müstentiq: “Siz pantürkist ve panislamist ideyaların feal tebliğatçısısız”.( Aferin, Qriqoryan! Hetta, yehudini de pantürkist ve panislamist adlandırmışdır!-Z.B.) Bukşpan Qriqoryanın heyasızcasına deyilmiş bu “delil-sübutunu” da qeti redd etmişdir.
Müstentiq: Siz «Türklerin menşeyi haqqında» meqalenizde türk xalqlarının birliyi ideyasını sübut etmeye çalışmısınız»
Bukşpan: menim bele bir meqalem olmayıb. «Qedim türk dövletlerinin birleşmesinin menşeyi haqqında» hesabatim olub ve burada da men türk xalqlarının birliyi ideyasının sübutuna çalışmamışam»
(güllelenib)
6) Ağamir Sadıq oğlu Memmedov. SSRİ Elmler Akademiyasının Azerbaycan filialının baş elmi emekdaşı, ADU-nun Esaslı kitabxanasının direktoru. ixtisasca tarixçi.1937-ci il fevralın 7-de A.S. Bukşpan göstermişdir: «Ağamir Memmedov özünün «Çarizm dövründe Azerbaycanda tehkimçilik münasibetlerinin qanunileşdirilmesi» eserinde çarizmin Azerbaycanda yeritdiyi tehkimçilik qaydalarının tekrar olunduğunu iddia eden görüşler tebliğ edirdi».
(Belelikle, biz ancaq istintaq işinden öyrene bilirik ki, Ağamir Memmedov nece bir tedqiqatçı olmuş ve ne cür ciddi eserler yaratmışdır. Lakin çox teesüf ki, onun heç bir eseri qorunub saxlanmamışdır. Milli kadrları mehv eden qessabxana maşını nece de xüsusi zeriflik ve eyni zamanda son derece deqiqlikle işlemişdir. Leyaqetli milli tefekkür xadimlerinin mehv edilmesi bes deyilmiş kimi, elave onların yaratdıqları, xalq üçün qoyub getdikleri inciler de yox edilmişdir. BÜTÜN BUNLAR ELME GELEN GELECEK NESLİN BOŞ YERDEN BAŞLAMASI ÜÇÜN GÖRÜLÜRDÜ ).
Пользователь в офлайнеКарточка пользователяОтправить личное сообщение
Вернуться в начало страницы
+Ответить с цитированием данного сообщения

Сообщений в этой теме
ELSHAD   "Qirmizi terror"   30.10.2005, 20:55
ELSHAD   ***** bu yazı İLDIRIM adlı «antiso...   30.10.2005, 21:02
ELSHAD   Bu adsız imzasız, mektub hansı yoll...   31.10.2005, 12:24


Ответить в эту темуОткрыть новую тему
1 чел. читают эту тему (гостей: 1, скрытых пользователей: 0)
Пользователей: 0

 



Текстовая версия Сейчас: 10.12.2011, 12:38
Администрация форума Вirlik не несёт ответственности за сообщения и размещенные материалы на форуме.
Всё написанное является частным мнением независимых пользователей форума.